2018-tól csökken az iparűzési adó

A közgyűlés döntésének értelmében január 1-től 1,8 százalékról  1,6 százalékra csökken az iparűzési adó Győrben, ez mintegy tíz százalékos tehercsökkenést jelent a vállalkozások számára, és összességében mintegy 2 milliárd forintot hagy a gazdasági szereplőknél. 

Borkai Zsolt polgármester elmondta, hogy 2014. január 1-től mérsékelték a 2 százalékos adónemet 1,8 százalékdra, amely jótékonyan hatott a város gazdaságára. A mostani csökkenéstől is azt várjá, hogy a cégeknél maradt forrásokat újból fejlesztésre és bővítésre fordítják majd. Fekete Dávid alpolgármester szinté hangsúlyozta, hogy a vállalkozások a csökkentés révén több forrást tudnak fordítani kutatás-fejlesztésre, a bérek emelésére, esetleg lakhatási támogatásokra. 

 

Csökken az iparűzési adó Győrben

A közgyűlés döntésének értelmében 1,6 százalékra csökken az iparűzési adó Győrben

 

A bevétel kiesés nem befolyásolja számottevően a költségvetést, mert az egyre magasbb iparűzési adóalap, az építmény-adó növekedése, a Győrben működő vállalkozások adózási képességének folyamatos bővülése és a betelepült új vállalkozások adózási képessége kompenzálja ezt. A győri költségvetésnek mintegy 40-45 százalékát adja a helyi iparűzési adó-bevétel, a város rekord adóbevétellel zárta a 2015-ös és 2014-es évet.

 

/T.D.