Győr

2,5 milliárddal több az idei győri költségvetés

2,5 milliárddal több az idei győri költségvetés

A győri közgyűlése elfogadta a város költségvetését, amely 2,5 milliárd forinttal magasabb a tavalyinál.

A büdzsé kiadási főösszege 55 milliárd 753 millió forint, bevételi főösszege pedig 47 milliárd 227 millió forint. A nem működési bevételi hiány kezelésére a tavalyi évi maradványból 6 milliárd 527 millió forintot használnak fel, amelyhez 2 milliárd forint értékpapírt-hasznosítási bevétel is társul. Hitelfelvételt nem tervez az önkormányzat, a tartalék pedig 1,1 milliárd forint. Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy a megyeszékhely idei évi költségvetése stabil, középpontjában a fejlesztések állnak, emellett maximálisan biztosítja a kötelező önkormányzati feladatok ellátását.

Fekete Dávid alpolgármester elmondta, hogy a büdzsé 17 milliárd forintnyi fejlesztést tartalmaz, amely közül az egyik legnagyobb a Vásárcsarnok felújítása, amely 3,5 milliárd forintba kerül. A fejlesztésekhez az önerő mellett európai uniós és állami támogatásokat is kap a város. Városi utak, közterületek felújítására, közvilágítás fejlesztésre és csapadékvíz elvezetés kiépítésére 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Bölcsődék felújítására 800 millió forintot szánnak, az újvárosi városrész rehabilitációjára pedig 900 millió forintot. 

 

2,5 milliárddal több az idei győri költségvetés

A megyeszékhely idei évi költségvetése stabil, középpontjában a fejlesztések állnak

 

A bevételi forrásokat részletezve az alpolgármester elmondta, hogy a tavaly 1,8 százalékról 1,6 százalékra csökkentett iparűzési adóból 21,5 milliárd forint folyt be, idén 22 milliárd forintos bevétellel számolnak. Az adónem mértékének csökkentésével közel 6 milliárd forint maradt a vállaltoknál és vállalkozásoknál, amelynek egyfajta gazdaság fejlesztést ösztönző hatása van - emelte ki Fekete Dávid.

Radnóti Ákos alpolgármester arról beszélt, hogy a városüzemeltetési feladatok ellátása mellett folytatódnak a faültetési, szökőkút és játszótár felújítási programok, valamint közterületi bútorokat helyeznek ki.