Győr

A dugattyús kompresszor, a barkácsolók új kedvence

A dugattyús kompresszor, a barkácsolók új kedvence

A barkácsáruházak kínálatában egyre többször találkozhatunk a különböző kompresszorokkal, amelyek a barkácsolásban és a műhelyszintű felhasználásban is hathatós segítséget jelentenek számunkra. Több típus áll rendelkezésre, de a kereskedők szerint a dugattyús kompresszor népszerűsége ível leginkább felfelé. A kereslet megnövekedése elsősorban azzal magyarázható, hogy a készülékek árai jelentősen csökkentek, így ma már egyáltalán nem nevezhetjük őket drága készüléknek.

A dugattyús kompresszor felhasználási területe igen széles. Számos lehetőséget tartogat mindazok számára, akiknek a barkácsolás során van szükségük sűrített levegőre, ugyanakkor a nagyobb kapacitással rendelkező társaik megtalálhatók az ipari területeken is. Így ki lehet jelenteni, hogy ezek a készülékek gyakorlatilag minden célra megfelelnek, csupán a méretbeli és kapacitásbeli tulajdonságokra kell figyelmet fordítani.

 

A minőség és megbízhatóság kérdése még abban az esetben is fontos, ha alapvetően egyszerű szerkezeti felépítéssel rendelkező készülékekről beszélünk, amelyek rendeltetésszerű használat mellett csak igen ritkán hibásodnak meg. A korábbi évtizedekben a gyártók kifejezetten a lehető legmagasabb minőség elérését tűzték ki célul; akkoriban az üzletpolitika azt szorgalmazta, hogy a kompresszor legyen elnyűhetetlen.

 

Mára kissé változott a helyzet, hiszen a gyártók palettáján megjelentek a lényegesen olcsóbb készülékek is, amelyek várható élettartama némileg alacsonyabb lehet, a megbízhatóságuk sem hasonlítható egyes régi gyártmányokéhoz, viszont sokkal kedvezőbb áron vásárolhatók meg, így barkácscélokra tökéletesen alkalmasak lehetnek. A szakemberek szerint érdemes szem előtt tartani az ár-érték arányt, különösen abban az esetben, ha barkácscélú felhasználásra keresünk dugattyús kompresszort. Nem feltétlenül a legdrágább készülékre van szükségünk, habár a gyanúsan olcsó kompresszoroktól is érdemes óvakodnunk.

 

A kiválasztás során tehát érdemes figyelmet fordítani a minőségre, a megbízhatóságra és a várható élettartamra, viszont mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy dugattyús kompresszorra vagy esetleg csavarkompresszorra van szükségünk. A két típus tulajdonképpen csak szerkezeti eltérést jelent, a szerepük természetesen a sűrített levegő előállítása, ugyanakkor létezik néhány fontos szempont, ami miatt mindenképpen különbséget kell tennünk közöttük.

 

A btkkft.hu munkatársa arra hívja fel a figyelmet, hogy a dugattyús kompresszorok akár villamos hálózat nélkül is üzemeltethetők, illetve abban az esetben is segítséget nyújthatnak, ha vegytiszta sűrített levegő előállítására van szükség. Természetesen a súrlódásból adódó hőtermelés problémáját mindenképpen meg kell oldani abban az esetben is, ha az olajréteg nem használható. Ilyen esetben a teflon bevonattal rendelkező dugattyúk jelentenek megoldást. Habár mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a teflon bevonat nagy igénybevétel esetén nem jelent kellő védelmet a felmelegedés ellen, azonban a barkácscélú felhasználás során ilyen problémákkal nem kell számolni.

 

A dugattyús kompresszor kiválasztásánál tehát érdemes több szempontot is figyelembe vennünk, azonban a középkategóriába sorolt termékek, illetve a neves gyártók alsókategóriás készülékei bizonyosan megfelelő megoldással szolgálnak számunkra a barkácscélú felhasználásban. Illetve meg kell még jegyezni, hogy érdemes elkerülni a márkajelzés nélküli gyártmányokat. Ha ezt szem előtt tartjuk, a kis igénybevétellel járó barkácscélú felhasználás során hosszú élettartamot várhatunk a kompresszorunktól.