Győr

Helyreállítják a Mosoni-Duna vízszintjét

Helyreállítják a Mosoni-Duna vízszintjét

A Mosoni-Duna torkolatának áthelyezésével és egy komplex műtárgy megépítésével 28,5 milliárd forint európai uniós támogatásból állítják helyre a vízszintet a Mosoni-Dunán.

2021 májusáig tartó beruházás keretében egy olyan komplex műtárgyat alakítanak ki, ami az árvízkapu funkciót is biztosító vízszintszabályozó műből, hajózsilipből és a Mosoni-Duna hosszirányú ökológiai átjárhatóságát biztosító hallépcsőből áll. A műtárgy fölött egy üzemi hidat építenek, a hajózsilip mellett pedig egy kétszintes kezelőépületet. A beruházás azért szükséges, mert az 1950-60-as évektől a Dunán jelentős medersüllyedés alakult ki, melynek következtében lesüllyedtek a kis- és közepes vízszintek, a Mosoni- Duna torkolatánál a kisvízszintek közel két métert süllyedtek. 

 

Helyreállítják a Mosoni-Duna vízszintjét

A fejlesztésnek köszönhetően bztosítottá válik a hajózás és javul a győri városkép

 

A vízszintsüllyedés következtében a dunai kisvizek leszívják a Mosoni-Duna alsó torkolati szakaszán a vizeket, s ez a kedvezőtlen hatás Győrnél, de még a Rába alsó szakaszán is érzékelhető. Mindezek mellett komoly gondot okoz az árvízszintek emelkedése. A beruházással a Mosoni-Duna alsó szakaszán a kis- és közepes vízszintek megemelkednek majd, a Duna megtámasztó hatásának megfelelő torkolati vízszintet visszaállítják, aminek segítségével lehetővé válik a vizes élőhelyek rehabilitációja. Biztosítottá válik a hajózás, javul a győri városkép és hozzájárul az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság korábbi projektjeinek vízgazdálkodási és ökológiai céljainak megvalósulásához. 

MTI/T.D.