Győr

Kodály szobrot avattak Győrben

Kodály szobrot avattak Győrben

A Kossuth-díjas magyar zeneszerző emlékére, a Kodály-év alkalmából avattak szobrot Győrben Nyitott ritmus címmel. Az Ifjúság körút és a Kodály Zoltán út kereszteződésében található alkotás Halmi-Horváth István festőművész és Kelemen Zénó Munkácsy-díjas közös műve.

Borkai Zsolt polgármester az avatón úgy fogalmazott: az alkotás a múltat megjelenítve üzen a jelennek és a jövőnek. Mint fogalmazott, az öt méter széles és 2,4 méter magas szoborral a város emléket állít egy olyan zeneszerzőnek, zenetudósnak és népzenekutatónak, akinek munkásságát, gondolatait ma is őrzik és tanítják. A polgármester szerint a város az elmúlt időszakban a kortárs művészet egyik "komoly fellegvárává" vált. 

 

Kodály Zoltán emlékére állítottak köztéri szobrot Győrben

Halmi-Horváth István festőművész és Kelemen Zénó szobrászművész a Nyitott ritmus című köztéri szobruk előtt

 

Halmi-Horváth István elmondta, hogy a szobrot öt szintre osztotta, amelyek a kotta öt sorát jelképezik. A kották más-más színűek, igyekezett vidám színeket felhasználni. A szobor négy hónapig készült Kelemen Zénó műtermében, kompozit technikával. A két művésznek ez volt az első közös munkája - mondta a Munkácsy-díjas szobrászművész. A szobor felállítását az önkormányzat tízmillió forinttal támogatta. 

MTI/T.D.