Győr

Közel 1600 versenyző a győri utánpótlás kick-box Eb-n

Közel 1600 versenyző a győri utánpótlás kick-box Eb-n

Minden korábbinál nagyobb mezőny, 38 ország közel 1600 sportolója szerepel az augusztus 26-án kezdődő győri utánpótlás kick-box Európa-bajnokságon.

A kontinenstorna sajtótájékoztatóján Galambos Péter, a rendező Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke többek között arról beszélt, büszke arra, hogy a méretét tekintve sporttörténelmi Eb-t rendezhetnek az Audi Arénában, a sikeres lebonyolítás mellett pedig azt szeretnék, ha a magyar csapat az első háromban végezne a nemzetek közötti versengésben. A mostani Európa-bajnokság azért is különleges, mert itt versenyezhetnek először Eb-n a gyermek korosztály tagjai. A 7-9 éves gyerekek pointfighting szabályrendszerben küzdenek majd az érmekért. Mellettük kadet1 (10-12 évesek), kadet2 (13-15) és junior (16-18) korosztályban rendeznek versenyeket. A 2017-es budapesti felnőtt vb-hez hasonlóan, a sportág mind a hét szabályrendszerében lesznek versenyek, a küzdelmi szakágak - pointfighting, light-contact, kick-light, full-contact, low-kick és K1 -, és formagyakorlat. Az Eb-t nyolc tatamin és három ringben bonyolítják le.

 

Közel 1600 versenyző a győri utánpótlás kick-box Eb-n

 

Király István, a szövetség alelnöke szerint a győri viadal a 2028-as Los Angeles-i olimpia szempontjából is fontos lehet, ugyanis a sportág vezetői bíznak abban, hogy a kilenc év múlva sorra kerülő játékokon már ott lehet az amerikai eredetű küzdősport. Mint mondta, az olimpia felé vezető úton fontos lépés volt, hogy tavaly a NOB elismerte a kick-boxot, és a Los Angeles-i szervezők is tapogatóztak a sportág háza táján. "Győrben éppen azok a fiatalok lépnek küzdőtérre, akik 2028-ra válhatnak felnőtt világklasszissá. Izgatottan várjuk a történéseket, miközben azt gondoljuk, a kick-box megérett arra, hogy bekerüljön az olimpiai programba. Ha esetleg ott leszünk 2028-ban, garantálom, hogy lesz magyar érem" - jelentette ki a sportvezető, aki május óta az európai szövetség elnöke is, így éppen a győri Eb-n debütál új tisztségében. Sándorfi Róbert, Győr kulturális, sport és városmarketing főosztályának vezetője elmondta, a város büszkén ad otthont egy újabb sikersportág kontinentális küzdelmeinek, ahol a fiatal versenyzők nem csak számot adhatnak tudásukról, de reményeik szerint olyan élményekkel is gazdagodhatnak, amelyek az egész későbbi sportpályafutásukra is hatással lesz.