Győr

Mindent a garanciaidőről

Mindent a garanciaidőről

Érdemes tisztában lenni a szavatosság, a garancia, a jótállás fogalmával, mivel sokat nyerhetünk, ha érvényesíteni tudjuk az ezzel kapcsolatos jogainkat.

Miért nem érdemes ‘kéz alatt’ vásárolni?

 

Ami talán a legfontosabb: jól gondoljuk meg, hogy értékesebb termékeket, például cipőt vagy műszaki cikkeket garancia nélkül vegyünk. Mesésen olcsónak tűnhet egy használt darab, amelyet mondjuk egy adásvételi weboldalon találunk, de nem tudhatjuk, mennyi ideig élvezhetjük, hogy a miénk lett.

 

Ha magánszemélytől vettük az adott terméket szerződés nélkül, és elfogadtuk, hogy nincs jótállási papírja, még csak nem is reklamálhatunk. A fogyasztóvédelem sem tud segíteni ilyen esetben.

 

Mit mondanak a hazai törvények? Jó tudni: minden kereskedelmi forgalomba került termék esetén - tehát amit kereskedőtől vásárolunk - a jogszabály előír egy év szavatosságot. Sőt, ez használt árucikkekre, és magánszemélyek közti adásvételekre is vonatkozik, amit kevesen tudnak. Új termék esetén két év szavatosságot kell biztosítani.

 

Ez alatt az időszak alatt gyártási hiba esetén az eladó fél köteles állni az ingyenes javítást, cserét, vagy vissza kell fizetnie a vételárat.

 

Ha teljesen kicserélik az adott darabot, újra ketyegni kezd az óra: a szavatossági időszak újrakezdődik.

 

A jótállás azonos a garanciával

 

A kötelező jótállás ismert fogalom, de talán nem teljesen ismert, mire vonatkozik. Ez a törvényileg biztosított egy éves periódus a termékek egy szűkebb körét érinti. A tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik - az óra-ékszertől a hangszereken át a járművekig -, illetve kizárólag azokra, amelyeket újonnan vásárolunk.

 

Érdekes, hogy 10 ezer forint feletti értékben kell ehhez a biztosítékhoz vásárolnunk; kivéve szőrme esetén, amelynél 50 ezer forint felett érvényesíthető a garancia.

 

Talán nem köztudott, de az új építésű lakásokra is érvényes ez a kötelező jótállás, a különböző elemekre más és más időtartamra. A tapétázásra például 3 év, a nyílászárókra 5 év garanciát kell adni.  

 

Az önkéntes jótállás lehet nagyvonalúbb

 

A jótállás, avagy garancia még további jogokat biztosít a vásárlónak, mint a szavatosság. Ilyen kitétel például, hogy 3 napon belül köteles az eladó fél megoldani a javítást vagy cserét. Ha pedig egy adott súly felett van az adott termék, akkor a cég oldja meg nekünk a szállítást a javításhoz.

 

Audio termékek esetén is fontos a garancia

 

Egyébként pedig nem kell a blokkot megőriznünk, elégnek kell lennie a jótállási jegynek.

 

A fentiek a kötelező minimumra vonatkoznak; vannak áruházak, kereskedések, amelyek ennél jobb feltételekkel csábítják a vevőket.

 

Amikor két évre emelik a garanciális időszakot, azt már önkéntes jótállásnak nevezik. Ha ilyen lehetőséggel találkozunk, érdemes élni vele, mert megnöveli a biztonságunkat. Amennyiben így is keveselljük a jótállás idejét, vannak áruházak, ahol további garanciaidőt vásárolhatunk a megvett termékekre.