Győr

Uniós támogatással fejlesztenek étrendkiegészítőt Győrben

Uniós támogatással fejlesztenek étrendkiegészítőt Győrben

A győri Széchenyi István Egyetem a 856,5 millió forintból új típusú, gyógynövényeket is tartalmazó étrendkiegészítő termékcsaládot fejleszt. A kutatás-fejlesztésre 510 millió forintot az Európai Unió biztosít.

A 2020-ig tartó projektben együttműködik a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. és a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. A termékek készítése során a pannonhalmi szerzetesek által évszázadokig gyógyításra használt növények nagy tisztaságú kivonatait adagolják a szőlőmagolajhoz. a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Kft. előállítja és feldolgozza a szőlőmagolajat, valamint összeállítja a végterméket, a Széchenyi István Egyetem határozza meg a szőlőmag szárítási paramétereit, fejleszti a gyógynövény úgynevezett extrakciós technológiáját, az alapanyagok és végtermékek vegyületazonosítási műveleteit, valamint azok mikrobiológiai, kémiai-fizikai stabilitásvizsgálatát. 

 

Uniós támogatással fejlesztenek étrendkiegészítőt Győrben

Az étrendkiegészítő többek között az agyi katasztrófa és az infarktus, bizonyos rákos megbetegedések elleni gyógyhatást biztosíthatnak 

 

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. végzi a kis- és nagyparcellás kísérletek során a felhasználandó gyógynövények termesztéstechnológiai kísérleteit, továbbá a technológia során keletkezett melléktermékek és hulladékok komposztálási kísérleteit. Az étrendkiegészítő  az általános keringésrendszeri védelem mellett az agyi katasztrófa és az infarktus,  bizonyos rákos megbetegedések, allergia illetve kiválasztási szervrendszeri megbetegedések elleni gyógyhatást biztosíthatnak. 

 

MTI/T.D.