Győr

Vándorkiállítás érkezett Győrbe

Vándorkiállítás érkezett Győrbe

A győri Szent László Látogatóközpontban nyílt meg a Magyarság Háza szervezésében tavasszal Pozsonyból indított Mátyás király - mecénás és katona című vándorkiállítás a Mátyás-emlékév keretében.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója elmondta, hogy a tárlaton Somodi András és Merényi Zoltán közös, rézből, acélból és vászonból készült kompozíciói elevenítik fel Mátyás király életének főbb eseményeit. A kiállítás nem a lexikális ismeretekre támaszkodik, hanem a 19. és 20. századi szerzők, Bajcsy-Zsilinszky Endre, Berzeviczy Albert, Fraknó Vilmos, Kardos Tibor, Kubinyi András és Szatmári László szavaival  a történetmesélés előtérbe állításával jeleníti meg az igazságos uralkodót - mondta.

 

Győrbe érkezett a Mátyás király - mecénás és katona című vándorkiállítás

Győrbe érkezett a Mátyás király - mecénás és katona című vándorkiállítás

 

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiemelte, hogy Mátyás uralkodása idején békés időszakot teremtett az országban és olyan kulturális örökséget hagyott ránk a corvinákkal, amelyekre ma is büszkék lehetünk. Mindezek mellett a reneszánsz korban olyan mecénás tudott lenni, amellyel más európai uralkodókkal versenyzett. A kiállítás megtekintésével reményei szerint sokak iránymutatást és útmutatást kaphatnak. A tárlat december 12-ig tekinthető meg a győri Szent László Látogatóközpontban.

 

MTI/T.D.