2005 legnépszerűbb magyar városai

"2005-ben is Budapest volt a legnépszerűbb magyarországi úti cél mind a külföldi, mind a magyar turisták körében, a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján
- tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az MT Zrt.

A 2004. évhez hasonlóan az ezüstérmet Hévíz, a bronzérmet Hajdúszoboszló szerezte meg. Siófok a dobogóról mindössze 1500 vendégéjszakával maradt le. A fővárosban a vendégéjszakák száma meghaladta a 6,4 milliót, Hévízen több mint 900 ezer, Hajdúszoboszlón és Siófokon pedig több mint 670 ezer vendégéjszakát töltöttek el a külföldi és a hazai utazók. A tíz legnépszerűbb város 2004. évi rangsorához képest 2005-ben Bük és Balatonfüred helyet cserélt. Zalakaros, Eger és Szeged pedig a TOP 10 utolsó három helyére - Pécset, Debrecent és Győrt kiszorítva - lépett be.

A belföldi utazók körében legnépszerűbb városok között a fővárost Hajdúszoboszló és Siófok követi. Sopron, Hévíz, Pécs és Debrecen a rangsorban hátrébb került, ezzel szemben Eger és Zalakaros 2005-ben bekerült a magyarok által leglátogatottabb tíz város közé. A belföldi vendégforgalom aránya Sopron, Eger, Szeged, Pécs és Debrecen turizmusában olyannyira meghatározó jelentőségű, hogy ezek a települések a külföldiek körében legnépszerűbb tíz magyarországi város között nem is szerepelnek.

A Magyarországra látogató külföldiek körében Budapest mellett jellemzően a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton-közeli települések voltak 2005-ben is a leggyakrabban felkeresettek. Az abszolút dobogós Budapestet Hévíz, majd Siófok, Bük és Balatonfüred követi. Míg Balatonfüred és Győr 2004-ben előkelőbb helyezést ért el, 2005-ben Siófok és Zalakaros népszerűsége nőtt. A külföldi vendégforgalom aránya Bük, Balatonfüred, Győr, Keszthely és Tihany turizmusában jelentős.

(Forrás:www.objektivhir.hu)