2009-től egységes szabályok szerint adózhatnának a cégek

A társasági adóalap egységesítése révén már akár 2009-től egységes szabályok szerint adózhatnának a cégek az Európai Unióban
- jelentette ki Kovács László adóügyi biztos az IOTA, az unió adóhivatalainak szervezete budapesti közgyűlésén. Minderre a versenyképesség javítása miatt lenne szükség.

Kovács László szavaiból kiderült, hogy az uniós cégeknek jelenleg a huszonöt tagországban huszonötféle nyereségadó-számítási módszert kell figyelembe venniük, amely az adóterhek két százalékának megfelelő adminisztrációs költséget jelent.

Az egységesítésre vonatkozó elképzelést jelenleg tíz állam támogatja, míg nyolc "megvizsgálná" a konkrét javaslatot (Magyarország is ide tartozik), hét pedig elutasítja azt. Utóbbiak attól félnek, hogy Brüsszel egy idő után nemcsak az adó alapját, hanem magát az adót is meg szeretné határozni. Ennek ellenére, ha a tagállamok legalább egyharmada elfogadná az egységes adót, akkor azt így be lehetne vezetni. Az is elképzelhető ugyanakkor, hogy nem kötelező jelleggel lépne életbe az új rendszer, vagyis a cégek döntésétől függne, hogy a nemzeti vagy a közösségi egységes szabályok alapján adóznak-e.

(Forrás: www.tozsdeforum.hu)

Szóljon hozzá!!!