109 templom újul meg Győr-Moson-Sopron megyében

1 milliárd 660 milliós kormányzati támogatásból Győr-Moson-Sopron megyében 109 templom újulhat meg- jelentette be Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az államtitkár részletezéséből kiderült, hogy 91 katolikus, 13 evangélikus és 4 református, 1 baptista imaházat újítanak fel a támogatásból.
 
A kormány 1 hónappal ezelőtt döntött a magyar templomfelújítási programról, melynek megvalósítására 25,8 milliárd forintból 1400 hazai és 400 Kárpát-medencei templom felújítását támogatják. Soltész Miklós megköszönte a járvány idején mindenki segítségét, akik a közösséget szolgálták. Az életmentés a kormány feladata és azoknak a programoknak az újraindítása, ami korábbi években jellemzőek voltak az országra.
 
Felújítják a templomokat

A járvány okozta bezárkózás miatt a "lelki újraindítás" is nagyon fontos, ezért bízik benne, hogy a templomok felújítása hozzájárul ehhez. Szerinte ez a hatalmas feladat, a lelki megújuláson túl a gazdaság újraindítását is elősegíti.
 
Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy Mosonmagyaróvár, Szigetköz és a Mosoni híd területén 292 millió forintból 2 ütemben, 20 templomot újítanak fel. Két ütemben értékmegőrző és államegóvó felújítást végeznek a dunaszigeti Jézus Szíve-templomon, 15-15 millió forintból. A felújítási programot történelmi léptéknek tartja a tárcavezető, mivel "az egyház szolgálja a társadalom azon alapját", amelyre biztosan lehet építeni. A tárcavezető kijelentette, hogy Európában kétezer éve ez a biztos alap, beleértve az egyházak oktatási, nevelési és szociális területen végzett példaértékű munkáját.
 
Cseh Benjamin (független), Dunasziget polgármestere elmondta, hogy 1936-ban kezdték el építeni a templomot. Szerinte elődeik erő felett dolgoztak a templomért és kötelességük törekvésüket és örökségüket tovább vinni. Farkas István piarista szerzetes, plébános beszédében a hagyomány, a közösség és az értékek tiszteletéről beszélt, de kiemelte, hogy egy templom egy egész közösséget formál.
 
BG
Forrás: Kormány.hu/MTI