Átadták a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút fejlesztéseit

A múlt hét folyamán átadták a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút legújabb fejlesztéseit, amely a Pünkösdi hosszú hétvégétől ismét nyitva tart és várja látogatóit. 

A múzeumvasút átadóján Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy a következő 10-15 évben jelentős, ezer milliárd forintos nagyságrendű összeg áll rendelkezésre a hazai vasúthálózat fejlesztésére, korszerűsítésére, valamint a járművek fiatalítására. 

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. üzemeltetése alatt álló Széchenyi Múzeumvasút a fejlesztések átadója után nem sokkal már meg is nyitotta kapuit a látogatók előtt, hiszen a Pünkösdi hosszú hétvégén már üzemeltek a vonatok.

A nagycenki Széchenyi-kastély közelében található múzeumvasút már 1972 megépült és Nagycenk valamint Fertőboz között közlekedik, külön pikantériája pedig, hogy a szolgálatot gyermekvasutasok végzik. A múzeumvasút vonala összesen 3,6 km hosszú, azonban minden korosztály számára nagy népszerűségnek számít. A Széchenyi Múzeumvasút részben a régmúlt idők vonatkozásainak hangulatát kívánja visszaadni, hiszen az utas a korábbi idők szerelvényein utazik. 
 
vasut_atado
Mosóczi László, Kövesdi Szilárd és egy gyermekvasutas a fejlesztések átadóján

A fejlesztések átadóján az államtitkár is kiemelte, hogy a GYSEV Zrt. múzeumvasútja is a vasút hagyományait kívánja őrizni, mindezek mellett pedig folyamatosan figyelnek arra, hogy fejlesszék a látványosságot. Elárulta azt is, hogy 2 fejlesztés történt az elmúlt időszakban, hiszen elkészült a mozdony műhelyben kialakított látogató terasz a Fertőboz állomáson, valamint teljes mértékben felújították a Dmot dízel motorkocsit. 

Az átadón Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója is felszólalt, aki elmondta, hogy a fertődobozi állomáson elkészült látogató teraszról nyerhetnek betekintést a turisták az új fűtőházra, amelyben egy dízelmozdony, illetve egy gőzmozdony található. A vezérigazgató továbbá elárulta, hogy a későbbiekben 2 darab, az országban sehol máshol nem található hajtányt is ki lehet próbálni. 

Forrás: MTI/Filep István
CS.SZ.