Győr-Moson-Sopron megyét is érinti a SacraVelo

SacraVelo kerékpáros zarándokút megyéken és országhatárokon ível át, érintve több Győr-Moson-Sopron megyei települést, látnivalót is. A SacraVelonak külön úthálózatot jelöltek ki, a zarándokút weboldala pedig interaktív térképekkel segíti az érdeklődőket.  

A SacraVelo 900 km-es úthálózatot ölel magába, amelyen végighaladva zarándokhelyeket, szakrális és természeti látnivalókat csodálhatnak meg a biciklis érdeklődők. Az egyedülálló kezdeményezés a Duna térségében kapott helyet, érinti Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nagyszombat és Pozsony megye, valamint Szil és Bácsfa települést. Mivel határon innen és túl is tart az út, EU-s pályázati pénzből sikerült finanszírozni a SacraVelo kialakítását. 2,3 millió euróba került a hálózat.  

 

Kerékpárral lehet zarándokolni

Kerékpárral lehet zarándokolni

 


Több kerékpáros zarándokútba is becsatlakozik a Győr-Moson Sopron megyét is érintő út, de megyén belül is van mit megtekinteni. Itt 216 látnivalót jelöltek ki. Mind katolikus, mind református kegyhelyek, zsinagógák láthatók az út mentén. Látogathatók kastélyok és egyéb kulturális helyek is. A fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a világörökség részének nyilvánított Pannonhalmi Bencés Főapátság, valamint a Fertő-táj is megnézhető a Magyar Nemzet összefoglalója szerint.

 
Pihenőhelyekből 83 létesült a megyei útvonalak mentén, információs táblákat is telepítettek, Szil községben pedig illemhellyel ellátott pihenőt is kialakítottak. A SacraVelo az online térre is kiterjed, egy saját weboldalat is kapott a kezdeményezés. Interaktív térképeken lehet megnézni a látnivalókat, mielőtt a turista útnak indul tájékozódni tud a lehetőségeiről. Nyolc tematikus útvonalat hoztak létre fantázianevekkel: Krisztus követése, Mária nyomában, Luther Márton-út címmel tekerhetők végig a szakaszok. Alkalmazásként is letölthető a SacraVelo, így menet közben elővéve az okostelefont is nagy segítség lehet az információ a kerékpártúrák során. 

 


M. A.  
Forrás: Magyar Nemzet