Két megyei cég indít busz fejlesztést

Elindul a Credobus Econell 12 Next és a Credobus Econell 18 Next fejlesztése Magyarországon. 

Két nagyvállalat kezd közös fejlesztésbe Győr-Moson-Sopron megyében. A közös konzorciumot is létrehozó mosonmagyaróvári székhelyű Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt., illetve a győri székhelyű Kravtex Kft. már korábban elkezdte a közös beruházást, amelyre több mint 1 milliárd forintot fektettek be. 

A két cég gyártja Magyarországon a Credobus Econell 12 Next és a Credobus Econell 18 Next elektromos autóbuszt. Ez a 2 busz lesz az első olyan Credobus család, amely elektromos meghajtással kerül kivitelezésre. A 12-es típus szóló, míg a 18-as modell csuklós autóbuszként kerül forgalomba.

Az innovációs projekthez a két gyártó 400 millió forintos támogatást is kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól, a fennmaradó összeget pedig saját forrásból egészítik ki. 

credobus_torzs_bpn

A busz ultrakönnyű lesz

A beruházásra az egész világon felkaphatják a fejüket, hiszen korábban még nem jött létre olyan ultrakönnyű elektromos busz család, mint amilyet a Credobus Econell 12 Next és a Credobus Econell 18 Next alkot majd.

A buszok rendkívül alacsony tömeggel lesznek legyártva, amelynek köszönhetően kevesebb energiát is fognak fogyasztani, mint kortársaik. Ezáltal az erőművi károsanyag kibocsátás csökkenni fog és igazi környezetkímélő buszként kerülhet az utakra. 

Forrás: MTI
CS.SZ.