Megfelelően halad az új vízszint szabályzó építése a Mosoni-Duna torkolatában

Megfelelő ütemben zajlik a Mosoni-Duna torkolatában épülő vízszint szabályzó építése - közölte Palkovics László. 

Minden a tervek szerint történik a Mosoni-Duna torkolati szakaszánál, ahol egy új vízszint szabályzó létesítményt építenek. A vízszint rehabilitációját segítő létesítmény 87%-os kivitelezési szakaszban áll - közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

Palkovics László kifejtette, hogy az épülő műtárgy segítségével a vizes élőhelyek rehabilitációját tudják elvégezni, hiszen lehetővé válik a kis- és közepes vízszintek visszaállítása. A torkolatnál történő beruházás továbbá a Dunában rejlő szállítási megoldások kihasználását is segíteni fogja. A kivitelezésnek köszönhetően például a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő medencés kikötővé alakulhat át. 

A sajtótájékoztatón Kara Ákos, a projekt miniszteri biztosa is felszólalt. Elmondta, hogy a torkolati létesítmény árvízkapuként is működhet, ezáltal az árvízvédelmi biztonság is javulhat a területen. A beruházás összértéke 30 milliárd forintra tehető és 2022 tavaszán készül el, amely után egy rövid próbaidőt tartanak. 

vizszint_torkolat_torzs

A létesítmény 87%-ban már készen áll

“A hajózás biztosítására a vízszintszabályzó mű mellé hajózsilip létesül, amelyhez mólók és alvízi-, valamint felvízi várakozótér kapcsolódik, valamint hallépcsőt alakítanak ki, illetve a vízi turisták számára csónak átemelő rámpát létesítenek.” - tette hozzá a miniszteri biztos. 

A térség országgyűlési képviselője, Simon Róbert Balázs szerint a beruházás turisztikailag is vonzóbbá teszi a területet, mindemellett pedig azt is segíti, hogy Győr folyókban gazdag városképe megmaradjon az emberekben. 


Forrás és képek: MTI/Krizsán Csaba
CS.SZ.