Nagyszabású átalakítás a fertődi Esterházy-kastélyban

A fertődi Esterházy-kastély újabb renováláson esik át, ezúttal kétmilliárd forintból újítják meg az épületegyüttest, a parkot, a lovardát és új, méltó helyre kerülnek az Esterházy-kincsek. Tíz éve már folyik a kastély rendbe tétele, eddig tízmilliárd forintot költöttek rá. 

A kormány kétmilliárd forinttal támogatja a fertődi beruházást, mely során az Esterházy-kastély hatalmas területén végeznek felújításokat. A tervek szerint két éven belül befejezik a munkálatokat. Ennek során megújítják a keleti gránátosházat, amelyből fogadóépületet alakítanak ki nagyjából 150 millió forintból. Renoválják a lovardát és a korábbi Porpáczy Aladár középiskola épületét. Utóbbiba szállítják majd át az Esterházy-kincseket.

 

A fertődi kastély

A fertődi kastély

 

Fertőd polgármestere, Bognár Zoltán úgy nyilatkozott, hogy a fejlesztéseken belül a Fertő-tó körüli kerékpárút utolsó, hat kilométeres szakaszt befejezték, s összekötik a hansági kerékpárúttal.  Kerékpáros pihenőhelyeket alakítanak ki, valamint kerékpáros szolgáltatásokat is igénybe lehet majd venni a területen. A Muzsikaházban helytörténeti kiállítás kapott helyet.

 
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint a 42 milliárd forintos keretösszegű kormányzati programból, amely a magánszálláshelyek felújítását célozta, Fertődön 15 millió forintból újítanak fel magánszálláshelyeket, lendítve a turizmuson. Ezzel még több ember látóterébe kerülhet a fertődi Esterházy-kastély. 

 

 

M. A.

Forrás: mti

Fotó: szallas.hu