Népszerű a Munch vállalkozás, Sopronban is csatlakoztak már

Az okostelefonos applikáción alapuló Munch vállalkozás a fővárosból indult 2020 nyarán, azóta dinamikusan terjeszkedik, és a vidék felé veszi az irányt. Az ország nagyvárosaiban is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez a vállalatok, többek közt Sopronban akarnak új kollaborációs bázissal bővülni az ötletgazdák.  

Mért van erre szükség?
 
 
A Munch az ételpazarlás ellen veszi fel a harcot alulról szerveződő vállalkozásként. Az angolból hozott szó rágcsálást jelent, amely kifejező a globális élelmezési problémákat tekintve. Az applikációhoz két oldalról lehet csatlakozni. Az egyik része a vállalkozásokat érinti, a másik pedig a fogyasztókat.  
 
Az élelmiszereket vagy főételeket áruló egységek regisztrálhatnak az oldalra, és közeli lejáratú termékeiket, esetleg zárás előtt összegyűlt maradék ételeiket lehet elvinni kedvező áron, néha akár 50 vagy 70 százalékos kedvezménnyel. Fontos, hogy a maradék nem a moslékot jelenti: nem más tányérjáról kaparják össze a meg nem evett falatokat, hanem a teljes értékű, teljes adag ételt lehet megvenni.  
 
 
Féláron is megkapható az étel
Féláron is megkapható az étel
 
 
A kezdeményezéssel a vállalkozó is jól jár, mert kidobás helyett némi bevételre tehet szert, a vásárló olcsóbban jut minőségi élelmiszerhez, emellett kisebb környezeti terheléssel jár az ételpazarlás csökkentése. Az éttermeknek a nap végén az elkészült ételek legtöbbjét ki kéne dobniuk, ami rengeteg szeméttel jár, holott ezek az élelmiszerek még fogyasztásra alkalmasak lennének. 
 
 
Hol lehet csatlakozni? 
 

A munch applikációja szabadon letölthető, naprakész és általa figyelhető, hol milyen akciók várják a fogyasztókat. Budapesten számos vendéglőt látogathatnak már a felhasználók a munch kedvezményeiért, hamarosan Debrecenben, Szegeden, Pécsen és Sopronban is komoly bázist alakíthatnak a csatlakozott éttermek. Sopronban egyelőre négy egység próbál muncholni, az El Gusto Café, az El Gusto Gurmet, egy Norbi Update bolt és a Kultúrpresszó. Mindegyikük szerepel a munch.hu térképén, ide kattintva.  
 
A vendéglátó egységeknek is könnyű dolguk van, elég a Munch honlapján jelezni részvételi szándékutat, és máris csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, így bevételeiket növelhetik, társadalmi szerepvállalásuk pedig csábító lehet a tudatos fogyasztóknak. 
 
 
 
M. A.