Okoserdőt fejleszt a Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem az Albacomp Kft-vel közösen hozza létre Magyarország első okoserdő projektjét. 

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón kötött együttműködési megállapodást a Soproni Egyetem és Albacomp Kft. arról, hogy közösen építik ki az első magyarországi okoserdő projektet. A program részeként okoserdő szenzorokat, valamint ahhoz kapcsolódóan egy adatfeldolgozó rendszert fejleszt ki a két partner. 

Amint elkészül a fejlesztés, az egyből alkalmassá is válik arra, hogy előrejelezze az erdők állapotot, valamint folyamatosan megfigyelje az ott történő folyamatokat, ami a klímaváltozáshoz kapcsolódik. 

okoserdo_torzs

Épül Magyarország első okoserdője

Az okoserdő technológia digitális megoldásokkal segíti az erdőket ara, hogy felkészüljenek a klímaváltozásra. Az erdőt intelligens szenzorok támogatják abban, hogy megfigyeljék az ökoszisztémák változásait és megértsék az ott zajló folyamatokat. A beruházás a fenntarthatóságot is elősegíti. 

Az eszközpark a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. területén lévő erdőben kerül kivitelezésre. Az adatok az árnyékoltabb területekről is tökéletesen megérkeznek a két céghez, így az okosszenzorok által számos helyről lehet majd adatokat gyűjteni.

Az adatokat a Soproni Egyetem gyűjti. 

Forrás: MTI
CS.SZ.