A Magyar Költészet Napját ünneplik Győrben

A kormány lazított a járványügyi intézkedéseken, de még mindig az a legbiztonságosabb, ha az online térben szerveződnek az események. A Magyar Költészet Napjáról is a virtuális térben emlékeznek meg Győrben és Sopronban is. Több eseménybe is be lehet kapcsolódni a közösségi oldalakon.  

Már péntek délután megkezdik a tiszteletadást a Magyar Költészet Napja alkalmából, méltón megemlékezve nagyjainkra. Az ünnepet április 11-én, József Attila költőnk születésnapján tartjuk Magyarországon 1964 óta. Irodalmi rendezvények tömkelegével ünnepel ilyenkor az ország. Sopronban például a Soproni Múzeum dolgozói a látogatók korábban beküldött kedvenc versrészleteivel díszítik fel a Deák téren a Lenck-villa kerítését. 
 
 
A győri esemény plakátja
A győri esemény plakátja
 

Győrben is ünnepelnek, a járványügyi intézkedéseket betartva az online térből jelentkezik a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér pénteken. Pilinszky János műveiből szemezget majd Orbán György előadóművész az Egy szenvedély margójára című, visszanézhető műsor keretein belül. Orbánt Kovács Gábor muzsikus kíséri majd. 

Más performanszba is bekapcsolódhatnak a győriek, az Író Alkotók Klubja április 11-én várja nézőit. A klub kortárs költői saját verseiket szavalják el. Mindezt költői keretbe helyezve, az első és az utolsó vers egy-egy József Attila mű lesz. A vizuális művészeteknek is tered hagynak, Erdős László és Dittrich Panka fotói jelennek majd meg a YouTube videóban.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Fotó:  Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér/ Facebook