Győrben épül az ország egyik első innovációs parkja

Harmincmilliárd forint állami támogatást kapott a győri Széchenyi István Egyetem tudományos és innovációs parkjának kialakításához. Hasonló park épül Pécsen, szintén ugyanekkora finanszírozást kapott a PTE, ezzel az országban két innovációs bázis is létesül párhuzamosan. Összesen hatvanmilliárd forintos fejlesztésről van szó, a későbbiekben országos hálózat kialakítása várható.

A győri beruházással a nyugat-magyarországi gazdasági övezet fellendülésének alapoznak meg. A letelepedni kívánó vállalatok térségben történő elhelyezkedése fontos a régiónak: az innovációs park, az egyetem és a helyi technológiaorientált vállalatok fúziója kedvezhet ezeknek. A fejlesztésnek köszönhetően élénkebb lehet a startup cégek létrehozása, hiszen a parkon belül az egyetem, a vállalatok és a kutatási szekció kommunikációja egyedülálló módon segíti ezt és a kutatások létrejöttét.
 
 
A győri egyetem
A győri egyetem
 
 
Az innovációs bázisok lényege, hogy megfelelő infrastruktúrát, csábító bázispontot jelentsen a kutatási és fejlesztési szektornak, a tudományterületek gyorsabb ütemben fejlődhetnek általuk. Mindkét esetben az adott térség erősségeihez igazodnak a központok, így meglehetősen specifikus tér jöhet létre. Növelhető a teljesítmény és a versenyképesség általuk, az üzleti tevékenység felélénkülhet azzal, hogy a fejlesztésekbe magántőkét is bevonnak a vállalkozók.
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem titkolt szándéka, hogy egy országos tudományos és innovációs parkhálózatot hozzon létre, ennek első két állomása a pécsi és a győri. Már a kezdetektől egy ösztönző közeget szeretnének teremteni, ehhez a két egyetem összesen 60 milliárd forint támogatást kapott.  
 
"Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a felsőoktatási intézményekben fellelhető jelentős tudásvagyon hasznosulását annak érdekében szorgalmazza, hogy tudósaink eredményei hazánkból indulva kikerüljenek a globális piacra - nyilatkozta Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. 
 

 

M. A. 

Forrás: mti

Fotó: Széchenyi István Egyetem