Okos kereszteződések a győri Audi gyárban

A győri Audi Hungária a gyárban működő logisztikát korszerűsíti okos kereszteződéssel.

Jelenleg egy vállalatcsoporton belül 65 vezető nélküli szállítóeszközt alkalmaznak, melyek a gyártósorok és más logisztikai területek között mozognak. A vezető nélküli szállítóeszközök (FTF - fahrerlose Transportfahrzeuge) számára az Audi Hungária okos kereszteződést alakít ki. 
 
„A gyártósori anyagellátásban már évek óta sikeresen üzemelnek az FTF-ek, amelyek a technológia terjedésével egyre több csarnokban és útvonalon jelennek meg. A növekvő forgalom áthalad kereszteződéseken, kapukon, így elengedhetetlenné vált egy gyártóktól független irányítási rendszer, ez hívta életre az okos kereszteződést. Ez a megoldás jelenleg egyedülálló a konszernben, amelynek segítségével hatékonyan tudjuk irányítani a teljes belső automatizált és nem automatizált logisztikai forgalmat”, mondta Robert Buttenhauser, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős igazgatósági tagja.
 
A közlekedést lámpák és kapuk is segítik a gyárban.
 
 
Ezek a vezető nélküli szállítóeszközök a wifin keresztül küldenek információkat egymásnak azzal kapcsolatban, hogy éppen hol járnak. Ha egy kereszteződéshez vagy kapuhoz érkeznek, akkor a wifi-hálózaton keresztül kommunikálnak a vezérlővel az áthaladási szándékról, ami választ ad: áthaladhat-e vagy várnia kell. A vezérlő az üzenet beérkezését is figyelembe veszi, az az FTF mehet át először a kereszteződésen, aki korábban küldte el az áthaladási szándékát. A közlekedést továbbá lámpák és kapuk is segítik, melyeket szintén a vezérlő irányít. 
 
Jelen helyzetben 40 okos kereszteződése van az Audi Hungáriának. Ezt a számot a közeljövőben növelni szeretnék.
 
Forrás: audi.hu
Kép forrása: pixabay.com - Jogtiszta fotó.
A kép illusztráció.
H.A.