A győri egyetem is részt vesz a vasútépítés digitalizációjában

A győri Széchenyi István Egyetem is annak a konzorciumnak a része, amely elnyerte a vasútépítés automatizációjáról és digitalizációjáról szóló pályázatot. 

A győri Széchenyi István Egyetemmel közösen nyerte el konzorciumban a STRABAG Vasútépítő Kft. és a V-Híd Vagyonkezelő Kft. “Az automatizáció és digitalizáció integrálási lehetőségei a vasútépítésben, komplex eljárások kidolgozása a transzparencia növelése érdekében” nevezetű projektet. 

A projekt kivitelezéséhez meghirdetett pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tette közzé. A hivatal több mint 1,8 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a pályázatot, amelyből 800 millió forint vissza nem térítendő. 

vasutepites_digitalizacio_torzs

A projekt célja a gyorsabb és minőségibb vasútépítés megvalósítása

Az új fejlesztés lényege, hogy innovatív megoldást nyújtson arra, hogy a kivitelezés haladását automatizált módon lehessen ellenőrizni, minősíteni és elemezni. A projektben a 2 cég és az egyetem egy virtuális adatmodellt is létrehoz és vizualizál, amely az építkezési folyamat felügyeletének lesz az egyik alapja. 

A pályázatnak köszönhetően nagyban javulhat a vasúti építkezések kivitelezésének hatékonysága és minősége, ez pedig hozzájárul a beruházások gyorsabb megvalósításához, mindezt kevesebb munkaerővel kivitelezve. 

A digitalizációt, a virtuális modell kiépítését és vizualizációját, valamint az automatizációt magába foglaló projekt 2027 végéig tart, így tehát egy nagyszabású projekt veszi kezdetét. 

Forrás: Oxygen Media
CS.SZ.