A robotizáció lesz a fókuszban a győri Kutatók Éjszakáján

A 2021-es Kutatók Éjszakáján Győrben a robotok lesznek a középpontban, ahol érdekes bemutatók és robotokkal való szerelési lehetőséggel várják a látogatókat. 

Győrben is megrendezik idén a Kutatók Éjszakája nevezetű programsorozatot, amelyet 2021. szeptember 24-én és 25-én tartanak országszerte. Győrben számtalan program várja a látogatókat, a fókuszban azonban idén a robotizáció lesz.

A Széchenyi István Egyetemen a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet Ipar 4.0 kutatólaborja olyan programot szervez, ahol az érdeklődők kipróbálhatják, hogy milyen közösen dolgozni és szerelni a robotokkal. A programban résztvevő robotokat kifejezetten arra a célra hozták létre, hogy képesek legyenek együtt dolgozni az emberekkel. 

Továbbá, a Széchenyi István Egyetemen azt is megismerhetik a résztvevők, hogy milyen a komplex szerelési munkaállomások digitális modellje, amely a kifejlesztett szenzoroknak köszönhetően valós időben tudja megjeleníteni a legfontosabb adatokat. 

kutatok_ejszakaja_gyor_torzs

Robot és ember együtt fog szerelni a győri Kutatók Éjszakáján 

A szakemberek a digitalizáció által kiber-fizikai rendszereket hoznak létre, ahol az összes berendezésnek valódi példánya és digitális, vagyis virtuális példánya is létezik. Mindezeket össze is lehet kapcsolni, amelynek köszönhetően ezen berendezések felhasználói jóval komplexebb és okosabb módon használhatják az ipari berendezéseket. 

Ennek a területnek a változásával is foglalkoznak a Kutatók Éjszakáján, amely változás fő eleme és területe az újfajta robotizáció. Az újfajta robotizáció az a terület, amikor az emberek és a robotok közösen végzik el a munkafeladatokat. 

A  Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet online is rendez programokat azok számára, akik nem tudnak élőben részt venni az eseményeken. 

Forrás: Kutatók Éjszakája 2021
CS.SZ.