Elfogadták Győr idei költségvetését

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere szerint nem volt egyszerű összeállítani az idei költségvetést, de végül sikerült. 2020-hoz képest majdnem 14 milliárd plusszal számolhat Győr városa a 2021-es évben. 

A polgármester azért is jelezte a nehézségeket, mert a járvány miatti jogszabályváltozások folyamatosan a számok átírására kényszerítette a megalkotókat. Február 25-i sajtótájékoztatóján elmondta, stabil gazdálkodást eredményez majd a büdzsé. Mindezt arra értette, hogy a kiadási és bevételi főösszeg idén 13,6 milliárd forinttal több a tavalyihoz képest.  
 
 
Sikerült megalkotni a költségvetést
Sikerült megalkotni a költségvetést
 
 
Az alpolgármester, Szeles Szabolcs megjegyezte, hogy óvatosan számoltak a költségvetés összeállításakor, hiszen a pandémia miatt nem lehet tudni előre a pontos bevételeket és kiadásokat.  
 
A büdzsét elfogadták: 67,1 milliárd forint kiadási és bevételi főösszeggel. Természetesen tartalékkal is számolnak, ez az összeg idén 355 millió forint lesz Győrben. Tavalyról 8,8 milliárd forint maradvánnyal is kalkulálhatnak. A polgármester elmondása szerint hitelt nem szándékoznak felvenni 2021-ben.  
 
A tavalyi adóbevételektől jócskán elmarad a tervezett idei, hiszen a kormány adóelengedéssel kedvezett a vállalkozásoknak a járvány ideje alatt. Iparűzési adónak 20 milliárd forintot, építményadónak 3,6 milliárd forintot, idegenforgalmi adónak 75 millió forintot számoltak. 3,8 milliárd forintot könyvelnek el intézményi bevételként. Az állami támogatás összege 9,1 milliárd forint lesz. 

A kiadásokról is szólt a fáma, az önkormányzaté 42,1 milliárd forint, az intézményi kiadások pedig 25 milliárdot tesznek ki. Településfejlesztésre 7,3 milliárdot, közösségi közlekedésre 1,5 milliárdot, városüzemeltetésre és fejlesztésekre 3,4 milliárdot, a Modern városok programra pedig 13,4 milliárdot költenek. 

 

M. A. 

Forrás: mti