Emlékérme került kibocsátásra Győr királyi várossá válásának évfordulójára

Mivel idén ünnepli Győr a királyi várossá válásának 750. évfordulóját, így az MNB ennek tiszteletére emlékérmét bocsátott ki. 

750 forint névértékű, színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mégpedig Győr királyi várossá válásának 750. évfordulójának tiszteletére. Az emlékérmét 40 ezer példányban bocsátják ki, amely rendkívül magas példányszámnak mondható az emlékérme kategóriában. Mivel az emlékérmének jelentős értékük van és figyelemfelkeltő hatással rendelkeznek, ezért ismeretterjesztő szerepet is szán a jegybank a győri érmének.

Az előbb felsorolt jellemzők által a jegybank Győr történelmi múltjára és hagyományaira is felhívja a figyelmet, amely ezáltal értékőrzésre is kiváló eszköz. Az MNB azonban közölte, hogy az érme nem hozható forgalomba mindennapi fizetéshez, mert a rajta szereplő 750 forintos névérték csak szimbolikus jelentőséggel szolgál.  Az előoldalon központi motívumként látható a logó, amely Győr történelmi múltjára utal, alatta pedig a Győr felirat jelenik meg. A logó kakas motívuma Győr egyik jelképét kívánja megmutatni, azaz a vaskakast. 

erme_torzs

Az érméket a készlet erejéig, de legkésőbb jövő nyárig lehet megvásárolni

"Győr Magyarország egyik legrégibb múltra visszatekintő városa, Nyugat-Magyarország egyik gazdasági, szellemi, kulturális és hitéleti, valamint sportközpontja, Győr-Moson-Sopron megye székhelye. V. István 1271-ben Győrt a királyi városok sorába emelte, amivel Győr megkapta az Árpád-korban elérhető legmagasabb rendű jogot, a polgárság szabad bíróválasztási, vámmentességi, vásártartási és árumegállító jogot nyert" - írja az MNB a közleményében Győr városáról.

A jegybank által kibocsátott érmék a készlet függvényében 2022. júniusáig vásárolhatók meg 750 forintos névértéken a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.


Forrás: MNB közleménye, MTI

Képeink illusztrációk.
CS.SZ.