Felülvizsgálják Győr városrendezési tervét

Változtatási tilalmat rendelt Dézsi Csaba András polgármester Győr négy pontján, felülvizsgálják a megyeszékhely városrendezési tervét is, mert "élhetetlen" lakóövezetek alakultak ki az elmúlt években.

Dézsi Csaba András sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "az eddigi városrendezési terv nem a lakók, hanem a vállalkozói érdeket" szolgálta. Sok helyen túlépítették a várost, élhetetlen lakóövezetek jöttek létre, nincs hozzájuk megfelelő közlekedési kapcsolat és elegendő parkoló, a keskeny utak pedig nem teszik lehetővé járda vagy kerékpárút kiépítését - mondta a polgármester. A változtatási tilalom érvényes az Orgona utca és a Kálvária utca sarkán lévő területre, a Széchenyi-hídtól az Iparcsatornáig terjedő részre, a szabadhegyi városrész sorházas fejlesztési területére és a Marcal-tó északi területére.

 

Felülvizsgálják Győr városrendezési tervét

 

Hozzátette, hogy "az ingatlanfejlesztők minden négyzetméterből profitot termeltek, így nem jutott hely a közösségi célú területeknek, intézményeknek vagy zöldterületeknek". A családi házas övezetekbe kis területekre hatszász-nyolcszáz lakásos épületeket "zsúfoltak be". "Döbbenetes, hogy ezek a házak megépülhettek, ennek a korszaknak vége Győrben, ezt nem fogjuk megengedni" - mondta Dézsi Csaba András. A polgármester célként fogalmazta meg: a város úgy fejlődjön, hogy az új beruházások élhetők és zöldek legyenek, valamint a városban élők érdekeit szolgálják, ezért a változtatási tilalmon túl a városrendezési tervet is felülvizsgálják. "Nem szabad folytatni a város kiemelt fontosságú zöldövezeti vagy folyóparti területein azt a természetrablást, amelyre az elmúlt időszakból sok példa van" - mondta. "Elvárom, hogy a felügyeleti szervek és a különböző hatóságok (...) a városfejlesztés normális, élhető ütemét képviseljék a túlzsúfolt közlekedési és parkolási problémákat okozó fejlesztésekkel szemben" - jelentette ki a győri polgármester.

 

MTI/T.D.