Győr jól áll az állatvédelemmel, de országos újítás kell

A megújuló nemzeti állatvédelmi program alapjainak módosítása végett országjáráson van Ovádi Péter, a program miniszteri biztosa. Január 13-án Győrben felvázolta terveit és azt is elmondta, Győrben profik foglalkoznak az állatvédelemmel.  

Az állatvédelmi program megújítására azért van szükség, mert a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé az állatok jogainak tiszteletben tartását. Az állatkínzásért nem jár megfelelő terjedelmű büntetés, a szankcionálási lehetőségek foghíjasak, ahogy a bizonyos esetekben szükséges egyértelmű megfogalmazások is.  

A programnak négy alappillére van eddig, mondta Ovádi Győrben. Az egyik az ivartalanítási program, amelyben a helyi civil szervezetek és menhelyek állami segítséget fognak kapni a jövőben. A második pillér a tudás elmélyítése lesz. A kisiskolás korú gyerekeknek tartanak majd érzékenyítő előadásokat a pontos fogalmi körök megalkotásához.  

 

Kóbor állatokon is segítenek Győrben

Kóbor állatokon is segítenek Győrben

 

Az illegális szaporítótelepekkel szembeni határozottabb fellépést is felvázolta a miniszteri biztos. Fel kell számolni ezeket. A negyedik pillér az egyik legfontosabb is, mégpedig a menhelyek támogatása az állami szférában. Az adó 1%-ából tengődik sok állatmenhely, ezt kiegészítendő van szükség állami támogatásra és segítségnyújtásra.  

Győrrel a biztos meg van elégedve állatvédelmi tekintetben. Szerinte az önkormányzat, a civil szervezetek és a hatóság közös munkája miatt mennek jól a dolgok a térségben.

Harminc éve van Győrben szervezett állatmentés, a civil szervezetek is elhivatottak. A győri sajtótájékoztatón Nagy Péter, a győri Emberek az Állatokért Alapítvány menhelyvezetője úgy nyilatkozott, hogy a társadalom már egyre nyitottabb erre a változásra. 

 

M. A. 

Forrás: mti