Idén is bemutatják a lovagkort Győrben

2021-ben ismét felelevenítik a lovagkort a győri Szent László Napokon, amelyet június 26-án és június 27-én rendeznek - közölte Győr polgármestere a programot bemutató sajtótájékoztatón. 

Idén is megrendezésre kerül a hagyományos Szent László Napok Győrben, amely az utolsó júniusi hétvégén, június 26-án és 27-én várja a látogatóit. A programsorozat szokásához hűen idén is bemutatásra kerülnek a lovagkor jellegzetességei. 

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere a bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy Szent László, akiről a programsorozat a nevét kapta, 1077 és 1095 között uralkodott, 1192-ben lett szentté avatva, a hermáját pedig Győrben őrzik. Szent László hermája az egész magyarság egyik legfontosabb történelmi ereklyéje a Szent Korona és a Szent Jobb mellett. 

A polgármester elmondta, hogy az ereklye mellett 1940 óta minden évben adományoznak Szent-László érmet is, amelyet olyan személyek vagy közösségek kaphatnak meg, akik vagy amelyek a város érdekeit és hírnevét szolgálják a tudományos, művészeti, kulturális, sport vagy egyéb más területen elért eredményükkel. 
 
szent_laszlo_napok_torzs
Idén is sokszínű műsorokkal várják a látogatókat

A Győr-Projekt Kft. szervezője, Hajtó Péter elmondta, hogy az Aranyparton, valamint a Széchenyi téren lesznek megtartva a programok, így oda várják a látogatókat június utolsó hétvégéjén. Hajtó Péter a járványügyi intézkedésekhez kapcsolódva elárulta, hogy a jelenleg is érvényben lévő szabályok miatt a Szent László Napok programsorozatának helyszínei körbe lesznek kerítve, a rendezvényeket pedig csak azok látogathatják, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. 
 
A szervezőség tagja azt is hozzátette, hogy a programok között lesznek gyermekeknek és felnőtteknek is szóló lovagkort bemutató műsorok. Lesz többek között kosztümös lovas felvonulás, lovagok harci bemutatója, lovasíjász bemutató és nem utolsó sorban koncert is. Az idei év egyik külön érdekessége a lovagi lakoma lesz, amelyen közel 200 ember vehet részt a lovagi kornak megfelelő ruhában. 
 
 
Forrás és nyitókép: MTI, Danubius Hotels Magazin
CS.SZ.