Már a győri oltóponton a vakcinák

A Pfizer-BioNTech december 30-án Magyarországra érkezett vakcináiból már a győri kórházba is eljutott a városba szánt adag, így nemsoká megkezdődhetnek az oltások. Összesen hetvenezer vakcinát kapott Magyarország, természetesen ez csak a második kör, bőven várható még belőle.  

December 30-án hajnalban érkezett meg repülőgéppel a 70 ezer vakcina, amelyet a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről azonnal egy raktárba szállítottak, ott történt meg a szakszerű leosztás. Az ampullákat szárazjéggel hűtött hűtőládákban hozták. A hűtés után még 5 napig tárolhatók problémamentesen az oltóanyagok 2-8 fok közt.

A győri oltópont mellett további 20-ra érkezett meg az EU által egyetlen elismerten hatásos koronavírus ellenanyag. Mivel kettő kell belőle egy személynek, ezért 35 ezer ember oltására lesz alkalmas ez a mennyiség.  

 

Az oltásból jövő héten érkezik még

Az oltásból jövő héten érkezik még

 

A vakcina RNS-alapú technológiával készül, semmilyen víruselemet nem tartalmaz, pusztán a koronavírus tüskefehérjéjének a fehérjekódját, amely a szervezetben immunválaszt alakít ki – nyilatkozta Vereckei Péter, a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója az M1-nek.

Az oltóanyagot gyorsan és nagy mennyiségben lehet előállítani, sem az első magyarországi oltásoknál, sem másutt nem regisztráltak mellékhatásokat. A következő szállítmány érkezését jövő hétre várják.  
  
M. A.  
Forrás: index.hu