Megújul a Kovalter szabadstrand Győrött

A győri Kovalter szabadstrand területét teszik rendbe a városban, a polgármester, Dr. Dézsi Csaba személyesen térképezte fel a területet, mielőtt a munkálatok megkezdődnek. Közösségi oldalán tett bejegyzésében részletezi a munkálatokat, amelyekkel megszépülhet a terület.  

A baleset- és életveszélyes fákat megmetszik majd, amely elengedhetetlen a tavaszi megújítások miatt is. A fák egészségesebben nőhetnek, tovább maradhatnak az emberek környezetében. Az idősebb fák több szén-dioxidot tudnak megkötni, amely a levegő minőségét javítja, nagyobb árnyékot adnak, így mindenképpen fontos karbantartásuk. A balesetveszélyességi szempontot is figyelembe veszik a gyérítésnél, hogy biztonságosabbá váljon a terület. Lekaszálják a magas füvet, illetve a kihelyezett, szebb napokat is megélt padokat felújítják. 
 
 
A veszélyes fa elemeket eltüntetik
A veszélyes fa elemeket eltüntetik
 

A későbbiek folyamán kültéri edzésre alkalmas eszközöket is telepítenek a területre, hogy a szabad levegőn való mozgás örömét is átélhessék kicsik és nagyok, emellett játszótéri elemek is helyet kapnak itt Dézsi tervei szerint. A Rába érintett folyószakaszának kotrásáról is tárgyalnak, hogy a vízminőség is megfelelő legyen. A folyószabályozás egyik formájaként a kotrás a helyi flóra-fauna egyensúlyát, valamint a terület eredeti állapotát állíthatja vissza, emellett a kártevők szaporodásának ivethet gátat.  

A polgármester nem titkolt célja, hogy a szabadstrandot megnyissák a városlakók és pihenni vágyók előtt, de elmondása szerint addig még sok teendő van hátra. A szabadstrandot Kovalter Gyuláról nevezték el, aki a helyszín közelében üzemeltetett vendéglátóipari egységet még a nyolcvanas években. A Rába holtágában elhelyezkedő kis szabadstrand nagyjából kétszáz méteres területet foglal magába, a víz mélysége elérheti a 4-5 métert.  

 

M. A. 

Fotó: Dr. Dézsi Csaba/ Facebook