Nemzetközileg is elismerik a győri járműipari kutatóközpont munkáját

Országos szinten is meghatározó a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának tevékenysége.

Magyarország szempontjából is fontos intézménnyé nőtte ki magát a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja, amelynek most a vezetőjét, dr. Szauter Ferencet díjazták. A kutatóközpont vezetője a Gróf Széchényi Ferenc-díjat kapta meg, elismerve ezáltal azt, hogy a központ fontos és meghatározó munkát végez országos szinten is.

A Járműipari Központ még 2012-ben lett létrehozva, tevékenységébe pedig az egyetem több kara is részt vesz. A karok leginkább egymás erősségeire építenek. A központ csapata az elektromos meghajtás területén mára létfontosságú szereplője lett a hazai piacnak, továbbá az autonóm és önvezető járművek terén is egyre nagyobb elismerésekben részesülnek. 

jkk_torzs

A központ megfelelő eszközökkel rendelkezik az önvezető járművek továbbfejlesztéséhez

Az egyetem a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettel (SZTAKI) működik együtt az autonóm járművek fejlesztésében. Földi és légi járművekkel is foglalkoznak, de nem csak a többi kutatóintézettel köt partnerséget az egyetemi kutatócsapat, hanem több ipari vállalattal is. Az együttműködéseknek köszönhetően olyan kutatás-fejlesztési projektekben vehet részt a kutatóközpont, amelyek által tovább növelhetik népszerűségüket és kompetenciájukat a területen. 

A Járműipari Kutatóközpont munkája az elmúlt években óriásit fejlődött, köszönhetően annak, hogy infrastrukturális beruházásokat hajtottak végre. A beruházások eredményeképp ma már laborokkal, környezetérzékekési szenzorokkal, elektromos próbapadokkal és ultramodern szoftverekkel rendelkezik a központ, amely nem csak a jelenlegi fejlesztéseket, de a kutató utánpótlás oktatását is segíti. 

Forrás:  Széchenyi István Egyetem
CS.SZ.