Részben online, részben személyesen rendezik idén a Magyar Táncfesztivált és a Gyermek Táncfesztivált

Részben az interneten keresztül, részben pedig személyes részvétellel tartják meg a 2020-ban koronavírus-járvány miatt elhalasztott 16. Magyar Táncfesztivált és 6. Gyermek Táncfesztivált. A fesztiválokat 2021. június 14. és június 20. között tartják Győrben. 

A 16. Magyar Táncfesztivál és 6. Gyermek Táncfesztivál tavaly a járvány miatt nem kerülhetett megrendezésre Győrben, idén azonban megtudják tartani a fesztivált, igaz részben online keretek között - közölte Győr Önkormányzata az MTI-vel. Az eseményen arról is megemlékeznek majd, hogy Győr pontosan 750 éve vált királyi várossá.  A közlemény szerint azért döntöttek a részben online, részben pedig személyes megrendezés mellett, hogy bárki számára elérhetőek legyenek a programok és az előadások. Az online jelenlétet igénylő előadások és programok reggel 8 óra és este 10 óra között lesznek megtartva. 

A Győri Balett társulata, amely a fesztivál szervezője is egyben, egyhetes programsorozatot tervezett. Az online előadások alatt olyan darabok lesznek láthatók, mint az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat Vérző patak című műve, amely Arany János Ágnes asszony című balladáját hivatott feldolgozni. A későbbiekben például a Közép-Európa Táncszínház is elkezdi szereplését a fesztiválon, méghozzá Anton Lachky egyik művével, a Budapest Táncszínház Viszlát a levegőben! című darabjával. A trianoni békeszerződés 100. évfordulójára rendezett Székesfehérvári Balett Színház tánc drámáját is megtekintheti az érdeklődő közönség, illetve Bozsik Yvette groteszk retro darabját, a Nyaralás című előadást is.
 
gyor_tancfesztival_torzs
Számtalan online és személyes előadással rendezik meg idén a táncfesztivált Győrben
 
Egy új helyszín, a barokk Apátúr-ház is részt vesz idén a Magyar Táncfesztivál megrendezésében. Itt rendezik majd a közönségtalálkozókkal egybekötött közösségi előadásokat is. A nyitó napon vetítik majd a Tűzmadarak című előadást, amelyet idén májusban mutatott be a Magyar Nemzeti Balett. A második napon Frenák Pál műve, a Spider című alkotás lesz látható, majd a Rómeó és Júlia című előadás a Pécsi Balett bemutatásában. A testvérvárosok estéje június 18-án lesz megtartva a fesztivál keretei között, amelynek szintén az Apátúr-ház szolgál majd helyszínéül. A szervezők azt is elárulták, hogy az előadások előtt minden este lesz lehetőségük találkozni az alkotókkal a látogatóknak. 

A 6. Gyermek Táncfesztivált is az Apátúr-házban tartják. Élőben lesz majd megtekinthető többek között a Maszkabál című táncszínházi előadás, valamint a Kucok és az Állatok farsangja című előadás és táncmese. A Széchenyi téren szabadtéri előadásokat is rendeznek a fesztiválok utolsó két napján. Ennek köszönhetően a győri lakók először láthatják a GisL-t, amely a Győri Balett és Lajkó Félix közös rendezésű darabja. 

A zárónapon, június 20-án rendezik Győr várossá válásának 750. évfordulójára a megemlékezést, ahol köszöntő előadásokat tartanak majd. A színpadon a zárónap estéjén több 100 táncost láthat majd a közönség. 
 
Forrás: MTI
CS.SZ.