Zöldinnovációs tudásközpont alakult a helyi egyetemen

A győri Széchenyi István Egyetemen Greenology zöldinnovációs fenntarthatósági tudásközpont alakult, amely abban segíti a gazdaságot, hogy zöldebb, innovatívabb és fenntarthatóbb módon működjön. 

A központ megnyitója egy szakmai konferenciával volt egybekötve, ahol Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is felszólalt. A miniszter elmondta, hogy több stratégiai beavatkozási irányt is megjelöltek az építőipari fejlesztések számára, az ágazati kompetencia- és kapacitásfejlesztésnél pedig komoly törekvések vannak a "zöldebb" változtatásra. Átszeretnék alakítani a szakképzési rendszert, korszerűsíteni szeretnék az iparági felsőoktatást, valamint ösztönözni szeretnék a fejlesztések és az innovációs projektek létrejöttét.

Palkovics László kiemelte, hogy a győri egyetemi helyszín tökéletes környezetet biztosít annak érdekében, hogy a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont hatékonyan működjön, ezért a minisztérium anyagilag is támogatja a központ munkáit. 

greenology_torzs2

A központ kutatásaiban nagy hagsúlyt kap, hogy zöld megoldásokkal helyettesítsenek mindent, amit lehet

A megnyitón a zöldinnovációs fenntarthatósági tudásközpont vezetője, Boros Anita is felszólalt: “A központ első kutatásában, amelyben közel negyven kutató vesz részt, felmérjük hazai és nemzetközi szinten is azokat az építőipari újításokat, amelyek integrálhatók lehetnek a hazai építőiparba. A kutatásban zöld átépítésekkel és felújításokkal, a készházak energiahatékony megoldásaival, innovatív építési alapanyagokkal és technológiai megoldásokkal, valamint építési és bontási alapanyagok újrahasznosításával foglalkozunk.”

Boros Anita hangsúlyozta, hogy kiemelt céljuk megszólítani az ágazat szereplőit, mivel közös gondolkodásmódot szeretnének kialakítani. Mindezek mellett a gazdaság erősítése érdekében összeszeretnék kapcsolni az egyetemi és a vállalati tudást. Az innovatív építési alapanyagok, ezen anyagok újrahasznosítása, valamint a különféle fenntartható technológiai megoldások szintén a kutatások részét képezik majd - tudatta a központ vezetője. 


Forrás: MTI
CS.SZ.